Hoe het Zweeds leven routine krijgt

Amai! Veel tijd om te doen wat we denken krijgen we hier blijkbaar niet. Het vak ‘Global Environmental Technologies’ is blijkbaar een vak dat permanente evaluatie toepast. Elke week een Assignment te maken… Dit is het aandachtig lezen van teksten (telkens ongeveer 40 pagina’s) over milieu en technologie, hierbij worden dan enkele vragen gesteld en zo dien je deze op te lossen. We hadden dus wat achterstand! Maar oef, we zijn er geraakt. 🙂
Dit is een les die gegeven wordt op woensdag van 15u15 tot 18u. Eind april lopen deze teneinde met presentaties van de studenten over een andere nieuwe technologie.

Onze vaste activiteit op maandag en donderdag is Zweedse les van 17u tot 19u30, ja dat is inderdaad laat op de avond! Hmm, eerst eens maar de vocabulaire leren, grammatica zal wel lukken met te oefenen… Deze interessante lessen (het zijn allemaal uitwisselingstudenten en je kan al eens een informele babbel doen hé) eindigen jammer genoeg al eind maart met daarbij als kers op de taart een schriftelijk en mondeling examen! 🙂

Jah! Die thesis, onze opdracht was geslaagd op vrijdag 11 februari 🙂 Joepie, we begrijpen het! Maandag weten we wat onze thesis is! NIET dus, maandag mochten we starten met een ander probleem aan te pakken, iets waarvan de beschrijving nog veel minder duidelijk was :-(. Ok, na enkele keren met Emile gevreesd te hebben dat we het niet zouden vinden, hebben we uiteindelijk toch de oorzaak gevonden… Maar ons nut-gevoel ging toch ferm naar beneden tegen eind deze week…
Maandag krijgen we (waarschijnlijk ;-)) onze projectbeschrijving, programmeren is een 1ste zekerheid, robotarm is een 2de zekerheid, maar het echte onderwerp?! Let’s hope!
De momenten dat we geen les hebben, verblijven we in het PTC (Productie Technologie Centrum) om aan onze thesis te werken. Daar werken heel wat buitenlandse studenten hun projecten uit door samenwerking van onze school en Saab Industrie of Volvo-Aero. Wij zijn dus van het Volvo-Aero type. 🙂 Verder beheersen we met 4 Belgen een machtige positie (zelfs zonder nieuwe regering staan wij hier sterk! :-)). Ook Chinezen, Duitsers, Engelsen, Russen, Indiërs, Polen en zelfs Zweden zijn er te vinden. Toffe internationalisatie!

Naast al dat schoolwerk mogen we niet vergeten te onstpannen hé, elke woensdagavond wordt er met een team van het PTC deelgenomen aan een music quiz, nogal dikwijls wordt een 4de plaats behaald, maar uiteraard komt dit niet door mijn kennis. In het ‘werk’team van het PTC zit er dus ook een ontspannings-team verborgen, plezante mensen!

Vrijdagavond en zaterdagavond zijn zoals de (wereld)traditie dit wilt avonden om uit de bol te gaan, vrijdagavond vaak ontspanning in de ‘common room’ (Swedish food tasting, sportsnight, Fancy dress party… prachtige ontspanning voor studenten! :-)). Zaterdagavond wordt er dikwijls naar ‘Lipz’ gegaan, dit is (de enige) discotheek van Trollhättan en de Erasmus-sfeer is daar goed te voelen! :-D.

Om ook eens thuis te eten gaan we elke zaterdag op boodschappen naar Willy’s, de betaalbare supermarkt :-). Op ons lijstje staan steeds Vlees, Aardappelen, groenten en mayonaise :-). De vleesballen hier in Zweden zijn echt een heerlijk alternatief voor uit-eten. ‘s Morgens en ‘s middags eten we brood, ‘s avonds maken we tijd om te koken :-).

 

‘s Zaterdags is ook de dag voor de was en de plas, met machines van Miele in de Laundry room (wasplaats) lukt het fantastisch om ook mijn kleertjes proper te houden. Dit is een ruimte die ter beschikking gesteld wordt voor de uitwisselingsstudenten. Je mag uiteraard de droogkast niet vergeten aan te steken als je de was erin gestoken hebt hé ;-).

Hmm ja, vervoer, wandelen is toch gelik maar tijdsverspilling en een bus is gelik maar wachten, ik koop wel een fiets! Bij een brolshop heb ik er 1 op de kop getikt voor 250 kroon (28 euro ofsoiets) :-). Hij is wel een beetje klein en ik zal waarschijnlijk nieuwe banden moeten hebben, maar ik kan nu toch terug een kwartiertje langer slapen ‘s morgens :-).

Ah ja, deze week ook op een bedrijfsbezoekje geweest bij Saab, dat is Zweeds hé ;-). Door een mooi productiecentrum werden we geleid met een treintje, net zoals in een Safaripark :-). Het kwam wel goed uit dat ze hier in onze stad een vestiging hadden!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment